PRESENTACIÓ
Segurament molts de vosaltres no sabeu què són els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). El govern espanyol es va comprometre internacionalment a començar ficar en marxa, a partir de 2020, una serie de mesures per tal que les polítiques dels estats firmants vajen en consonància en un món més net i més just, en definitiva, més humà.
Des de Comenius estem convençuts que els canvis comencen en nosaltres mateixos, però que també els estats amb les seves lleis, han de prendre mesures urgents per tal que el planeta que habitem siga habitable durant milers d’anys més. Per això us anem a anar presentant eixos objectius i anem a intentar que tota la nostra comunitat educativa participe activament dels canvis històrics que es presenten en la nostra actualitat.
Ja us hem animat a canviar els vostres hàbits per tal de generar menys residus. Ara modifiquem la nostra imatge per a ficar-la en consonància amb la lluita per aconseguir l’èxit dels ODS. Prompte, anirem desgranant-los i generant debat sobre els mateixos. Per a que el respecte i la implicació sobrepase els murs de casa nostra.
FI DE LA POBRESA
Al món viuen 736 milions de persones en la pobresa extrema, el que representa aproximadament un 11% de la població. La meitat d’eixes persones són menors de 18 anys, el que suposa que la infància de més del 5% dels xiquets i xiquetes del món està en risc. La majoria d’aquestes persones viuen a Àsia i Àfrica.
Són xifres que no ens haurien de deixar impassibles i totes i tots hauríem de pensar en possibles solucions per aconseguir que les desigualtats econòmiques foren cosa del passat. Alguns organismes internacionals apunten la necessitat d’erradicar la desnutrició infantil, de proveïr al món rural d’infraestructures i de que la cobertura sanitaria siga universal, tot açò fent que les tributacions siguen més progressives. A més, l’accés a una educació universal de qualitat, es senyala com la ferramenta clau per aconseguir que els països en vies de desenvolupament vajen igualant-se als països rics, que ens haurem de repensar els nostres valors i formes de vida.
Com a centre de formació no podem estar més d’acord que estem al centre d’aquest gran canvi, però ¿quines mesures específiques penses tu que es podrien prendre per a que la pobresa siga efectivament sols un record?
FAM ZERO
Quan parlem de fam, des de la nostra perspectiva de país ric, és impensable no tenir la possibilitat de dur-se res a la boca durant tot un dia. Però encara hi ha moltes zones al món on açò és una possibilitat real i habitual. En 2017, la desnutrició afectà a 821 milions de persones. D’aquests, més de 90 milions són xiquets menors de 5 anys.
¿Com seria viure sense saber si anem a alimentar-se?¿Com ho podem imaginar en un estil de vida on menjar és una diversió i on rebem milers de missatges diaris que ens conviden a comprar i consumir processats a totes hores?És difícil comprendre la situació d’aquestes persones quan ací fem gala de l’abundància alimentària en cada festa o reunió familiar. Potser, hauríem de plantejar-se aquest model de celebració entorn al menjar sense mesura? Açò ens du a una situació paradójica on mentre tanta gent pateix fam, 1 de cada 8 persones adultes són obeses. Es calcula, a més, que el 40% dels xiquets i xiquetes a Espanya pateixen sobrepès o obesitat.
Gaudir del menjar. Quedar per a dinar o sopar. Que tot estiga bo i al nostre abast. És una sort que deuriem de valorar més a sovint com a individus, però ¿què creus que poden fer els governs dels països rics per ajudar a solventar aquesta situació?